Als jij eerder last dan lust hebt van je hoogsensiviteit, dan ben je niet de enige.  De nadelen van hooggevoeligheid komen je dan vast bekend voor. Snel moe zijn, niet tegen drukte kunnen, veel tijd voor jezelf nodig hebben, snel overprikkeld zijn, energie van anderen overnemen en makkelijk energie verliezen om er maar een paar te noemen. ‘HSP als Kracht’ lijkt ver weg dan.

Als dit je realiteit is, belemmert hoogsensiviteit vaak je leven. Je moet dingen laten die je graag doet.        www.aadi.be

Of er dusdanig veel van bijkomen dat je elke keer jezelf moet afvragen of iets het wel waard is. Is een feestje wel leuk als het je dusdanig overprikkelt dat je er twee dagen van bij moet komen?

Hoogsensiviteit uit Balans

Bij sommige mensen is hun hoogsensiviteit zo uit balans, dat het zelfs hun vermogen om te werken beïnvloedt. Ze werken bijvoorbeeld parttime. Niet omdat ze dat leuk vinden. Maar omdat ze anders niet genoeg tijd voor zichzelf hebben. En dus niet bij kunnen komen van alle prikkels die het werk – en de rest van het leven – met zich meebrengen.
Mensen die zo moeten leven, ervaren hoogsensiviteit eerder als een handicap dan als een gave.

Toch kan het anders en dan worden de verrijkingen van hoogsensiviteit beschikbaar. Mensen die hun hoogsensiviteit beheersen, kunnen bijvoorbeeld makkelijk intunen op de emotionele staat van anderen zonder dat ze erin mee worden gezogen. Dat levert waardevolle informatie op over hoe ze met die ander om kunnen gaan.

Ze hebben ook een sterke verbinding met hun intuïtie en durven daarop te vertrouwen. Dat betekent dat ze de waardevolle signalen die ze doorkrijgen in kunnen zetten om hun leven beter te maken.
Ze verliezen geen energie aan anderen, zodat ze veel meer energie voor zichzelf hebben. En ze hebben dus meer tijd over om te genieten in plaats van om bij te komen.     www.aadi.be/massages

Mensen die hun hoogsensitiviteit beheersen, besteden hun tijd aan leven in plaats van aan overleven.

Hoogsensiviteit in Balans krijgen

Maar hoe kom je nou van het ene naar het andere?
Daarvoor zijn een paar stappen van belang.

Leer aarden: het contact met de aarde helpt je steeds dieper in je lichaam te komen en steeds meer oude blokkades los te laten. Je gaat letterlijk stevig op je voeten staan en hoe steviger je staat, hoe minder iemand je omver kan krijgen.

Leer centeren:  bij elke oosterse vechtsport weten ze het: als je goed gecenterd bent in het gebied rond je navel, ben je helemaal in contact met je levenskracht. En dan kun je die kracht vrij gebruiken in plaats van dat ze weggestopt en geblokkeerd is.

Leer je eigen ruimte in te nemen: ieder mens heeft een aura. Veel hooggevoeligen geven zichzelf maar zo weinig ruimte dat hun aura eerder een paddenstoel is, dan de welbekende ovaal. Ze geven zichzelf nauwelijks plek op aarde en als je jezelf geen plek geeft, wordt jezelf manifesteren behoorlijk lastig.   www.aadi.be/coaching
Als je je eigen plek inneemt, is de grens van je aura goed afgebakend en ben je immuun voor het overnemen van andermans energie. Mensen die je energie willen hebben, zullen merken dat ze er geen grip op hebben.

Leer loslaten en teruggeven: veel HSP’ers pikken van alles op van anderen. Dat kunnen oppervlakkige dingen zijn, maar ook diepe familieovertuigingen.  Verantwoordelijkheid voor anderen op de schouders nemen is ook een bekend patroon. Hoe beter je terug kunt geven, hoe minder last je van andermans energieën hebt. Want je kunt ze altijd weer kwijt.

Leer luisteren naar je intuïtie: dit is je zielsverbinding en je krijgt de belangrijkste signalen van je leven via je intuïtie door. Dat kan variëren van ‘weten’ dat het tijd wordt om een andere baan te zoeken tot ‘weten’ dat iemand niet te vertrouwen is, of juist wel.

De vruchten plukken van je hoogsensitiviteit

Hoe meer je bovenstaande vaardigheden beheerst, hoe meer de nadelen van je hoogsensiviteit zullen verdwijnen en hoe meer de kwaliteit van je leven toe zal gaan nemen. Je zult meer energie hebben. En zult veel minder last van prikkels hebben. Je zult nauwelijks last hebben van andermans energie.
En je zult je verhoogde opmerkzaamheid en intense beleving steeds meer in kunnen zetten zoals jij dat wilt. Zodat ze ten bate komen van de kwaliteit van jouw leven.

Dit zijn geen makkelijke trucjes, die je even leert en af en toe toepast. Dit gaat om een wezenlijk veranderingsproces dat zich meer en meer uitbetaalt naarmate je er langer mee bezig bent. Hoe meer je het aangaat, hoe rijker de opbrengst zal zijn.

bron: nieuwetijdskind

www.aadi.be