Veenbes of cranberry – (Vaccinium macrocarpon) een van de gezondste fruitsoort en wordt daardoor ook veel als medicinale plant gebruikt. Veenbessen/cranberries bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten, mineralen en vitamines. Tevens zit er een stofje in die ervoor zorgt dat bacteriën zich niet aan het slijmvlies gaan hechten, een goed recept bij een blaasontsteking (of ter voorkoming) is elke dag een glas cranberry sap. Cranberry zou verder ook een positieve invloed hebben op het voorkomen van maagzweren en kanker. Cranberries (ongezoet) kunnen ook de groei van bacteriën van het tandvlees en rond de tanden tegen gaan.
Zelf veenbessiroop maken?
Recept veenbessiroop:
Kook de veenbessen op een zacht vuurtje in wat water zodat ze net onder staan, wanneer ze zacht en opengebarsten zijn komen de werkzame stoffen in het sap terecht. Vervolgens zeven door een fijne zeef. Voeg direct daarna honing toe, verhouding ca 1:10, dus 1 liter sap is 100 ml honing. Even doorroeren en direct de siroop overgieten in steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af even op de kop zetten en daarna wegzetten op een koele donkere plek, na opening is de siroop het beste in de koelkast te bewaren. Elke ochtend een borrelglaasje siroop innemen (25ml) is genoeg voor een gezond begin van de dag en ter preventie van ontstekingen.
Tip 1
Gooi het pulp wat in de zeef achterblijft niet weg, maar doe dit in een jampotje erg lekker om ’s ochtends een eetlepel hiervan in de kwark te doen. Tip 2
Doe een handje rauwe veenbessen als verfrissende smaakmaker door je smoothie of door een zelfgebakken cake. Tip 3
Geen verse bessen? Eet dan regelmatig gedroogde veenbessen. Hou er wel rekening mee dat je dan meer suikers en caloriën inneemt!