Kaneel is een sterk onderkend en zeker een veelzijdig superfood. Dankzij de aanwezige chroom heeft kaneel een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel en helpt het je lichaam beter met suiker om te gaan door het om te zetten in energie. Iets wat met onze dagelijkse torenhoge suikerconsumptie geen overbodige luxe is.
Vooral diabetici kunnen baat hebben bij deze specerij. Ook helpt het bij schimmelinfecties, voorkomt het bacteriële groei en vermindert het ontstekingsreacties in je lichaam (suiker veroorzaakt ze.
Andere voordelen van kaneel zijn dat het verstopping tegengaat, je circulatie verbetert en een warmend effect in je lichaam heeft. Het komt ook je spijsvertering en in het bijzonder de assimilatie van vetten ten goede. En als dat niet genoeg was, is het daarnaast ook nog een uitstekende bron van ijzer, calcium, magnesium, mangaan, kalium, zink en vitaminen A, B1, B2 en C.
Een veelzijdig poedertje dus, en bovendien erg lekker en zoetmaker. Een gemiste kans als je kaneel niet zo vaak gebruikt. Strooi het daarom over je yoghurt, je muesli.
Heerlijk ook op je appelmoes, perenmoes en bij je wildgerechten.
Maar pas op met te grote hoeveelheden als jezwanger bent.
Recept voor een zalig, warm winterdrankje:
Meng warme thee, of melk, of koffie met gemalen kaneel, kruidnagel, muskaat, cardamon, zwarte peper en kurkema. Indien gewenst, zoet met honing of stevia.
Wist je dat?
Kaneel komt van de bast van de kaneelboom en het gebruik gaat heel ver terug: door de oude Egyptenaren werd de specerij als medicijn gebruikt en ook de Chinezen vermelden het in geschriften die teruggaan naar maar liefst 2800 v. Chr. Het was zo’n waardevol specerij dat gezegd wordt dat keizer Nero op de begrafenis van zijn tweede vrouw Poppaea Sabina een jaarvoorraad kaneel verbrandde om de diepte van zijn verdriet te tonen. Een kostbaar goedje dus.